Vi henger oss for mye opp i det vi ikke kan gjøre noe med. Per Fugelli uttalte seg tidligere om den berømte lykken. Forskere har også hatt lykken under lupen, og gransket hva som gjør oss euforisk i 2016. Lista ble lengre enn lang, ettersom faktorene for å føle seg tilfreds er like mange som vi er mennesker i jaget etter den berømte lykken. Heldigvis behøver man ikke matche på alle punkt. Og heldigvis er ikke rikdom i form av gull og grønne skoger alt som gjelder. Fyller du din egen kvote med øyeblikk av tilfredshet i løpet av en viss periode?
”Tenk på mennesker du kjenner.” Psykologisk.no ber oss tenke etter. Og jeg tillater meg å gjøre akkurat det. På tampen av årets påske er sosiale medier spekket med bilder av ski, sol, god mat, søtsaker og fjellturer. Mennesker jeg kjenner har brukt tiden sin med familie, med venner med og med de nærmeste de har rundt seg. De har hatt mange dager med fri, og mange dager med sjansen til å puste ut litt i hverdagens stress og jag. For mange er en ukes lang påskeferie akkurat det som øker følelsen av lykke og velvære i kroppen. De er ikke ute etter rikdom og gull, med ønsker seg bilder og minner i det mentale fotoalbumet. De har brukt dagene godt, og fylt kroppen med det de behøvde aller mest.
Rikdom i form av materielle goder gjør oss glade. En stakket stund. Nye eiendeler er moro, helt til vi går lei og ønsker noe nyere. Følelsen av velbehag sitrer i kroppen, for en periode. Noen av oss kjøper velbehaget tilbake i form av noe bedre. Andre av oss vet at det er en form for brannslokking. Meg inkludert. Jeg har skjønt i voksen alder at penger får deg langt, men skaffer deg ikke alt i verden. Penger skaffer deg moro, men ikke all varmen du behøver fra familie og venner. Penger skaffer deg ferie, men ferieminnene må du likevel stå for selv.
Min påskeferie ble delt opp mellom familie og jobb. Jeg kom meg ikke opp på påskefjellet, men jeg fikk fram bålpanna hjemme i egen hage. Jeg gikk ikke på toppturer med nye ski, men jeg fikk mitt påfyll av glede og latter der det trengs aller mest. Jeg var sammen med de som står meg nærmest, og de som skaper velvære og trekker frem smilet. Og det var nok for meg. Sola traff ansiktet mitt, koppen fikk påfyll av kaffe, og følelsen av vår blomstret rundt meg. Det var mange gode øyeblikk.
Fornemmelsen av velvære varierer fra menneske til menneske. Fra dag til dag, og fra årstid til årstid. Greier man å fylle litt av den dagen man lever i, greier man å kjenne på tilfredshet året gjennom. Det er lov til å ha dårlige dager, og dårlige opplevelser. Ingen er konstant euforisk, og ingen er konstant i lykkerus. Som Per Fugelli sa: ”Gi blanke faen! Få et bedre liv!”
Ikke ha for høye forventinger og krav til dine omgivelser og deg selv. Bruk mindre tid på bekymringer. Det blir som oftest aldri noe av dem. Gjør det beste ut av dagene, og nyt øyeblikkene av lykke. Det er de det er flest av, og de som teller mest.
Om det holder med de små øyeblikkene? Ja, det mener jeg.